Daca cineva va incerca vreodata sa cerceteze Mona Lisa indeaproape, asa ca pe intreg ecranul, sau macar buzele acesteia… Veti ramane uluiti… Deoarece nu veti putea vedea nici o urma de aplicare. Nici cea mai minuscula. Puteti apropia si mari cat de tare doriti ecranul, sub orice unghi – nu veti gasi absolut nici o urma de aplicare cu pensula. Luati chiar si microscopul. Mai mult de atat. Atunci cand oamenii de stiinta au pus pictura sub razele X, la fel au ramas uluiti de faptul ca nu au gasit nici o urma de aplicare cu pensula. Insa au descoperit ceva inimaginabil. 30 de cele mai subtiri straturi de vopsea. Nici nu va imaginati cat de subtiri. Un strat are grosimea de 1 micrometru. Ca sa intelegeti si sa puteti face o comparatie: un fir de par are 80 de micrometri! Si intr-un final au fost descoperite urme ale aplicarii.
Dar fiecare urma de aplicare are a patruzecea parte a milimetrului. Leonardo cu ajutorul lupei aplica cu pensula astfel de micro-hasuri, apoi dupa aceasta aplica cel mai fin posibil strat de vopsea. Si astfel de 30 de ori: o hasura, un strat de vopsea. Si astfel a reiesit acest tablou magic. Cele mai blande treceri de la o culoare la alta. Se creeaza in acest fel de sentiment ca femeia este invaluita de aer. Cele mai fine umbre. Iata de unde se simte aceasta aura de mister a Monei Lisa. Nu degeaba vi se creeaza impresia ca peste o clipa Mona Lisa va incepe a vorbi, a respira.
Sfumato – este “apa vie” a lui Leonardo. Leonardo a facut tot posibilul ca Mona Lisa sa para vie. Daca artistul foloseste tehnica sfumato, inseamna ca nu veti gasi nici urma de linii si treceri abrupte de la o culoare la alta.
Din contra, o culoare va trece in alta. Datorita acestui efect se creeaza iluzia unui fum, sau a unei umbre abia vizibile intre spectator si tablou. Din limba italiana sfumato se si traduce ca umbrire
Leave a comment