S-au uscat vopselele pentru picturile pe numere: ce facem?
Astăzi vom discuta despre cutiile standard de vopsea acrilică, care vin în setul de picturi pe numere. Principalul element și totodată elementul comun este prezența unui anumit set de vopsele acrilice de diferite culori în borcane sau tuburi pentru colorare ulterioară.
De obicei, aceste borcane sunt fixate împreună în cinci sau mai multe bucăți. Este o chestiune de doleanțe, dar mult mai convenabil, este să tăiați buiandrugurile și să obțineți borcane „separate”. Acordați atenție borcanelor numerotate „6” și numerotate „9” – va recomandăm să puneți imediat un punct „.” lângă figura, pentru a nu pierde timpul ghicind mai târziu care culoare în ce sticluța/ borcan se află. Apropo, rețineți că uneori există un borcan fără număr în kit, de exemplu, doar cu un punct, acesta este pentru pictarea unei suprafețe întunecate în imagine.
De ce să diluați vopselele acrilice pe numere?
Artiștii profesioniști recomandă o consistență „moale” pentru vopselele acrilice. Acest lucru va permite să eliminați semnele lăsate de pensule și vopsea peste zonele numerotate fără margini de relief vizibile, și cel mai important – fără nici un efort de a aplica vopseaua în sine.
Al doilea motiv este stilul de pictură. Uneori, vopseaua trebuie aplicată în mai multe straturi subțiri dacă conturul picturii este prea evident sau dacă doriți să obțineți tranziții netede ale efectelor de acuarelă între diferite zone.
Al treilea motiv este adesea „factorul uman” – un capac prost închis și, în consecință vom avea o vopsea îngroșată excesiv. Acest lucru se poate întâmpla la fabrica de producție, dar mai des noi înșine devenim vinovații acestei consecințe. De aceea, închideți întotdeauna capacul bine și, în plus, verificați și îndepărtați reziduurile de vopsea din zona de contact a capacului și corpul sticlei.
Țineți minte regula de bază – oxigenul este dăunător vopselei acrilice. Cu cât deschideți borcanul mai des, cu atât vopseaua se va usca mai repede. Prin urmare, va recomandăm că atunci când pictați o imagine, să încercați să pictați progresiv peste culoarea selectată.
Cand se diluează vopselele acrilice?
Vopseaua acrilică se usucă rapid în aer liber și, dacă pictam, există patru locuri potențiale pentru o astfel de uscare: pictura în sine, pensula, eventual paleta și o cutie deschisă de vopsea!
Diluați vopselele dense chiar înainte de a desena. În același timp, nu atrageți atenția asupra cantității. Luați o cantitate mică și lucrați cu ea. Acest lucru face să dispară orice posibilitate să nu greșiți consistența.
Încă o dată, încercați să inchideți borcanul cât mai repede posibil, transferând cantitatea necesară pe paletă. O cantitate mică de vopsea diluată ne va permite să curățăm peria și paleta mai des și, cel mai important, mai confortabil și mai ușor. Actualitatea acestui moment crește odată cu achiziționarea de pensule profesionale, al căror preț depășește uneori costul picturii pe numere în sine.
Unde se diluează vopselele acrilice?
Cel mai evident răspuns – chiar în borcan. Cel mai corect răspuns (de la profesioniștii în pictură) – pe paletă. Avantajele paletei: nu riscăm volumul principal de vopsea, putem realiza dilutii de consistență diferită (în scopuri diferite – de bază sau primul strat, straturi principale, tranziție între zone sau ancorarea la margine a vopselelor) și, în plus, o tehnică rar utilizată, dar uneori foarte eficientă ce înfrumusețează pictura în ultimele etape – amestecând mai multe vopsele de diferite culori. Sfat: nu aruncați sticluțele de vopsea goale – acestea pot fi utile ca o mini-paleta resigilabilă.
Cum se diluează corect vopselele acrilice dintr-un set?
Vopselele acrilice sunt cel mai ușor de diluat cu apă, dar este mai bine să folosiți un diluant special sau lac pentru vopselele acrilice. Să presupunem că nu ați avut niciun solvent la îndemână, priviți la vopseaua îngroșată dintr-un borcan deschis chiar acum și doriți cu adevărat să pictați fără să trebuiască să ieșiți din casă.
Acum vom lua în considerare cel mai optim mod improvizat:
- Se toarnă apă într-un pahar, de preferință nu de la robinet, ci apă potabilă. Aceasta nu conține impurități și metale grele, deci nu va deteriora consistența vopselei. Deși, în practică, apa de la robinet va fi utilizabilă și ea, a fost testată în mod repetat în baza experienței personale.
- Scufundăm pensula într-un pahar și picurăm 5-10 picături de apă într-un borcan cu vopsea
- Găsim o scobitoare în bucătărie și amestecăm toată vopseaua într-un borcan (cu jumătate de scobitoare este chiar și mai convenabil).
- PROFIT: Această metodă simplă rezolvă două probleme cu o singură soluție. Pe de o parte, vopseaua devine mai flexibilă, pe de altă parte, volumul său crește. Nu trebuie să va faceți griji că nu veți avea suficientă vopsea pentru a picta întreagă imagine.
Când este diluată cu apă, la un moment dat, vopseaua devine puțin „tulbure” și pierde „prospețimea imaginii”. Acest lucru nu este critic, dar după ce au încercat lacul, puțini se întorc la diluarea cu apă, decizia este a dvs., dar recomandăm insistent să încercați. Prețul este destul de accesibil, iar o cutie de 100 ml este suficientă pentru o întreagă galerie chiar la dvs. acasă. Există două tipuri de lacuri – lucioase și mate, alegerea, ca întotdeauna, este a dvs. Vă recomandăm să le folosiți pe ambele, deoarece această tehnică simplă permite, pe de o parte, să îmbunătățească în continuare percepția vizuală, pe de altă parte, indiferent de tipul de lac, pictura devine mult mai diafană și mai confortabilă.
Proporțiile de diluare a vopselelor acrilice cu apă
Punem pariu că, dacă citiți acest articol, metoda de diluare a apei va fi probabil cea mai apropiată de dvs., așa că haideți să ne concentrăm asupra proporțiilor optime care vă vor fi cu siguranță utile:
CONDITIA VOPSELEI | DESCRIEREA | CUM SE DILUEAZA |
Lichida | Este usor de aplicat pe panza si se prelinge in diferite parti. Hmmm … este oare necesar in acest caz sa diluam vopseaua si mai mult? | 1 picatura de apa |
Putin densa | Aceasta este starea clasica a vopselei in momentul procurarii. La pictarea panzei, rezistenta periei nu este simtita, vopseaua nu se raspandeste prin parti. | 3-4 picaturi de apa |
Densa | Aceasta vopsea provine uneori din fabrica. Cand se aplica pe panza, se simte rezistenta periei. Cand vopsiti cu peria pe panza, pot ramane dungi albe nevopsite. | 5-10 picaturi de apa |
De consistenta plastilinei | Situatie dificila, inseamna ca vopseaua s-a uscat semnificativ. Se recomanda utilizarea apei impreuna cu cateva picaturi de solvent. | 10 picaturi de apa + solvent |
Tare ca piatra | Principalul, nu trebuie sa va descurajati, procesul de salvare a unei astfel de vopsele este in capitolul urmator. | 😉 |
Un lucru teribil s-a întâmplat – s-a uscat vopseaua!
Sfaturile înțelepte despre închiderea strânsă a capacului au rămas într-o altă viață – rezultatul este vopseaua uscată. Întrebări eterne – cine este vinovat și ce este de făcut. Există cel puțin trei opțiuni. Aruncați! Aceasta este opțiunea numărul trei. Să aruncăm o privire la primele două din acest articol.
- Dacă consistența vopselei îi permite cumva să fie întinsă pe pânză și, în același timp, să acopere această suprafață, atunci există șansa de a corecta situația cu ajutorul unui diluant, precum „Sonet” sau „Solvent R-16”. Încercați un volum mic și, dacă reușiți, repetați acest pas pentru întregul borcan.
- Dacă vopseaua s-a uscat complet, nu va grăbiți să disperați. Încercați să o zdrobiți în bucăți mici, de exemplu, cu un cuțit, după care trebuie încălzită (opțiuni – o baie de apă, uscătorul de par) și apoi din nou diluant. Vopseaua rezultată este probabil să fie cu cocoloașe și incomodă la utilizare, dar în schimb mai aveți o șansă să va finisați pictura în schemă de culori originală sau intenționată.